Loppusilaus sille, mikä on tärkeää

Kehystämö Galleria Patinan yrittäjä Ella Hirsiaho oli 9-vuotias, kun hän ensimmäisen kerran vei posterin kehystettäväksi kehystämöön. Hänellä oli varma käsitys siitä, millainen kehyksen piti olla. Kehystämön työntekijä yritti ehdottaa Ellalle erilaisia vaihtoehtoja, mutta Ella oli määrätietoinen ja piti päänsä. Lopulta myös kehystämön työntekijä kehui lopputulosta. 

 – Kehystämisessä minua viehättää kauneus ja värit, Ella kertoo. 

Kehystäjän ammattitaitoa on nähdä visio siitä, millainen valmiista työstä tulee. Mutta koska kodit ovat erilaisia ja asiakkailla on oma tyylinsä, kehykset valitaan asiakkaan kanssa yhdessä. Lopputulokset voivat olla erilaisia, mutta yhtä onnistuneita.  

Kehys korostaa ja kestää

Ella kertoo, että hänessä on aina virrannut käsityöläisen veri. Hän on toiminut mm. ompelijana, maskeeraajana, modistina ja puvustajana. Kehystämisen intohimo pääsi hänessä valloilleen, kun hän sitkeän yrittämisen jälkeen vihdoin pääsi kehystäjän oppisopimuskoulutukseen ja valmistui vuonna 2005. Heti perään hän suoritti paperiartesaanin tutkinnon, eikä uuden oppimisen into ole sammunut vieläkään. Parhaillaan hän suorittaa käsityömestarin tutkintoa. 

Heti kehystäjäksi valmistumisensa jälkeen Ella perusti Kehystämö Galleria Patinan vuonna 2006. Kuluneen neljäntoista yrittäjävuoden aikana sisustustrendit ovat vaihtuneet ja Ella on nähnyt, kuinka moni kehystäjäkollega on lopettanut toimintansa Jyväskylässä. Koteja sisustetaan tiuhaan ja sisustustavaroita vaihdetaan herkästi uusiin. 

Kehystämöön tuodaan kuitenkin edelleen niitä tauluja ja esineitä, jotka ovat asiakkaalle oikeasti tärkeitä. 

– Siksi kehyksen pitää kestää vähintään 150 vuotta, Ella painottaa. Kehys on loppusilaus.

Taiteella kauneutta ja väriä kotiin

Ella itse ei tunnustaudu taiteen tekijäksi, mutta hän rakastaa ja haluaa tuoda esille toisten tekemään taidetta. Kehystämön yhteydessä toimii galleria, jossa järjestetään vaihtuvia myyntinäyttelyitä. 

Nyt toukokuussa avataan näyttely Ateljeen aarteet – MitäKaikkea?!, josta voi ostaa mukaansa saman tien itseään miellyttävän teoksen Take away-tyyliin. 

Afrikan aurinko säteilee Patinassa

Patinassa myydään myös sisustustuotteita, kuten tapetteja ja kalkkimaaleja. Ella innostuu, kun hän rupeaa esittelemään ArtAnttilan käsityönä tekemiä saippuoita. 

– Tämä on minun, Pekka Anttilan ja Fadhilin saippuaprojekti Tansaniassa sijaitsevan lastenkylän auttamiseksi, hän kertoo. Jokaisesta myydystä saippuasta osa tuotosta menee lastenkylän hyväksi. Koronan peittoamiseksi siellä tarvitaan nyt erityisesti pumppusaippuaa, jotta käsihygieniasta saadaan huolehdittua riittävän hyvin. 

Ella menetti sydämensä Afrikkaan jo yli 20 vuotta sitten, jolloin hän vieraili siellä ensimmäisen kerran. Nykyään hän pyrkii käymään tutussa lastenkylässä vapaaehtoistyössä vähintään kerran vuodessa muutaman viikon kerrallaan. Hän pitää siellä mm. käsityökursseja, joilla opetellaan neulomaan villasukkia ja tekemään muistikirjoja. 

Afrikka näkyy ja kuuluu myös Kauppakadun putiikissa. 

– Minulla on aina tavaran hamstrausta ja villasukan keräystä Afrikan lapsille täällä menossa, hän nauraa hersyvän iloiseen tyyliinsä. 

Keltainen linnunpönttö ilahduttaa ohikulkijoita yläkaupungilla. Kehystämö Galleria Patinan veikeät kehyksillä koristetut pylväät ja iloiset taideteokset näyteikkunassa houkuttelevat piipahtamaan sisälle.

Kehystämö Galleria Patina
p. 0400398766
ella (at) kehystamopatina.fi
FB: www.facebook.com/kehystamogalleriapatina
IG: @kehystamo_galleria_patina

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Taco Bell avasi ovet Jyväskylän Sydämessä

Kävelykadulla on uudenlaista sutinaa, kun kauan odotettu amerikkalainen pikaruokaketju avasi ravintolan keskeiselle paikalle Jyväskylässä. Ketju otti marraskuussa tärkeän askeleen eteenpäin verkostonsa laajentamisessa, kun sekä Tampereen

Lue lisää »

Jyväskylän Joulunavaus 2021

Tervetuloa Jyväskylän perinteiseen Joulunavaukseen keskustaan lauantaina 20.11. Koko Jyväskylän keskusta juhlistaa joulukauden avausta yhdessä! Löydät paljon jouluista ohjelmaa, tarjouksia, tekemistä ja palveluita ympäri keskustaa. 17.15

Lue lisää »