Työhyvinvointia kotona

Läppäri keittiön pöydällä tai oma työpiste sohvan nurkassa on nyt monen etätyöläisen arkea. Siirtyminen työpaikan ergonomiasta kotiolosuhteisiin onkin tuonut monelle kotikonttorilaiselle monien muiden haasteiden lisäksi jomottavan niskan ja kipuja hartiaseutuun. 

Vaikka tässä koronan aiheuttamassa nopeassa muutoksessa ei olisikaan ennättänyt hankkimaan kotiin säädettävää sähköpöytää ja satulatuolia, pienillä asioilla voi silti ehkäistä selkärangan kipuilua ja ryhdin painumista kasaan. Rela-Hierojien Erika Nurmela ja Mikko Kukkala kehottavat panostamaan omaan hyvinvointiin myös kotioloissa. 

Tauottaminen on tärkeää

– Tärkeintä on pitää riittävän usein mikrotaukoja, sanoo Mikko Kukkala. Kannattaa nousta töiden äärestä noin puolen tunnin välein. Tällöin voi vaikka vähän venytellä hartioita ja niskaa ja kävellä kotona ympäriinsä. 

On myös hyvä ajatus yrittää pitää samanlaista työrytmiä yllä kuin olisi oikeasti työpaikalla. 

– Lounastreffit etänä työkavereiden kanssa voisi olla kiva juttu, Mikko ideoi. 

 

Kekseliäästi ergonomiaa ja kotijumppaa

Ihan missä tahansa ja miten tahansa ei kannata ruveta tekemään töitä kotona, vaan on hyvä uhrata hetki miettimällä, miten löytäisi parhaan mahdollisen työasennon. 

– Ergonomiaa voi parantaa kekseliäästi myös kotikonstein, kertoo Erika. 

– Työtason ei pitäisi olla liian ylhäällä, mutta ei myöskään alhaalla, Erika sanoo. Hartiat jumittuvat, jos tietokoneen näppäimistö on liian ylhäällä, mutta toisaalta niska venyy, jos näyttö on liian alhaalla. Siksi kannattaa ainakin välillä nostaa läppäriä vaikka kenkälaatikon avulla korkeammalle, jolloin voi pitää selkärangan ja niskan paremmassa asennossa. Hartialinjan pitäisi pysyä rentona. 

Oma kehon huoltaminen kotioloissa ei myöskään vaadi kummoisia välineitä.

– Keppijumppa on tosi hyvä hartioille, kehuu Erika. Tähän löytyy varmasti jokaiselta kotoa hyvä väline, kepiksi kelpaa mainiosti esimerkiksi siivousmoppi. Kepin avulla rintarankaan saadaan hyvin avaavia liikkeitä. Rintaranka painuu nimittäin helposti kasaan, kun tehdään huonossa asennossa töitä koneen ääreen käpertyneenä. 

Selkärankaa ja niskaa voi rentouttaa ja hieroa myös pyyherullan avulla lattialla selälleen maaten. Käsien nosto ylös ja sivulle vieminen tekee selälle hyvää. 

– Tennispallo on oivallinen apuväline lisäämään jalkapohjan verenkiertoa, vinkkaa Mikko. Se on juuri sopivan pehmeä ja sen pyörittely jalkapohjan alla piristää hyvin istumatyöläisen puutuneita jalkoja. 

Apua ammattilaiselta

Jos kolotuksia kuitenkin ennaltaehkäisystä huolimatta tulee, Mikko ja Erika kehottavat hoidattamaan vaivat ajoissa ammattilaisella. 

– Meillä toiminta pyörii ihan ennallaan koronasta huolimatta. Meidän toimiala on luokiteltu tartunnan suhteen matalan riskin alaksi. Meillä huolellinen siivoaminen ja puhtaudesta huolehtiminen on muutenkin arkipäivää ja kuuluu rutiineihin. Asiakkaita ei ole kuin yksi kerrallaan, joten ylimääräisiä kontakteja ei täällä tule.  Ja luonnollisesti peruutamme kaikki ajat, jos meille itselle jotain oireita tulisi. 

– Meillä voi asioida turvallisin mielin, Mikko ja Erika toteavat yhdessä. Ja nyt jos koskaan, kannattaa huolehtia omasta hyvinvoinnista. 

Rela-Hierojat

Rela-Hierojat on Terveystalon oma yksikkö. Jokainen Rela-Hierojien hieroja toimii itsenäisenä yrittäjänä. Rela-Hierojilla on Jyväskylässä yhteensä yhdeksän hierojaa ja toimipisteitä on kaksi, Yliopistonkadulla ja Asemakadulla.

Erika Nurmela valmistunut Jyväskylän Hierojakoulusta 2016 ja toiminut hierojana vuodesta 2017 saakka, vuodesta 2018 Rela Hierojat Jyväskylän toimipisteessä. Lisäkoulutuksia 2016-2020, suunnitelmissa erikoisammattitutkinto. 

Mikko Kukkala on valmistunut Helsingin Hierojakoulusta vuonna 2013 ja toiminut Rela-Hierojissa Jyväskylässä vuodesta 2018 alkaen. Opiskelee parhaillaan osteopaatiksi. 

www.relahierojat.fi

Yliopistonkatu 19 ja Asemakatu 11 B, 40100 Jyväskylä

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Taco Bell avasi ovet Jyväskylän Sydämessä

Kävelykadulla on uudenlaista sutinaa, kun kauan odotettu amerikkalainen pikaruokaketju avasi ravintolan keskeiselle paikalle Jyväskylässä. Ketju otti marraskuussa tärkeän askeleen eteenpäin verkostonsa laajentamisessa, kun sekä Tampereen

Lue lisää »

Jyväskylän Joulunavaus 2021

Tervetuloa Jyväskylän perinteiseen Joulunavaukseen keskustaan lauantaina 20.11. Koko Jyväskylän keskusta juhlistaa joulukauden avausta yhdessä! Löydät paljon jouluista ohjelmaa, tarjouksia, tekemistä ja palveluita ympäri keskustaa. 17.15

Lue lisää »