Take-T Jyväskylän keskustassa

Tee tekee hyvää

Kun astuu TakeT:n myymälään osoitteessa Kauppakatu 27, vastaan pelmahtaa valloittavan aromikas teen tuoksu. Katse kiinnittyy pienen putiikin seinähyllyihin, joita peittävät kauttaaltaan heleän vihreät peltipurkit. 

– Meillä on valikoimassa yli 300 erilaista teelajia, kertoo TakeT:n yrittäjä Anu Tummavuori Liemann. 

Take-T Jyväskylän keskusta

Pieni myymälä on juuri sellainen, jossa yrittäjä ja intohimoinen teenkuluttaja Anu haluaisi itsekin asioida. Tuotteita saa tuoksutella pienistä näytepurkeista, ja joka päivä myymälässä on tarjolla myös teemaistiainen, jota voi istahtaa nauttimaan penkille ikkunan alle. 

Tee on kuulunut Anun elämään aina, jo ihan lapsuudesta asti. Koulun pulpetilla hänellä oli aina teetermari, ja lukuisilta reissuilta mukaan kotiin kulkeutui tuliaisena satoja erilaisia teepannuja ja -purkkeja. Niitä ei ole enää jäljellä monen muuton jälkeen, mikä vähän harmittaa Anua, sillä nyt niistä olisi saanut koottua upean näyttelyn. 

Anu muutti ulkomaille nuorena naisena ylioppilaskirjoitusten jälkeen ja jossain vaiheessa maailmalta mukaan tarttui myös elämänkumppani, sveitsiläinen Diego. Pariskunnalla on takanaan jo kolmekymmentä yhteistä vuotta, ja niistä suurin osa on kulunut Sveitsissä. Anu työskenteli lääketeollisuuden asiantuntijatyössä, ja työn puolesta reissaaminen kuului arkeen monien vuosien ajan. 

Ulkomailla vietettyjen asuinvuosien ja satojen vuosittaisten reissupäivien jälkeen Anusta alkoi kuitenkin tuntua, että nyt maailmaa on nähty riittämiin. Saarijärven Kalmarista löytyi pariskunnalle kesämökki, ja siitä onkin muodostunut Anun ja Diegon rauhan tyyssija, se paikka, jolle sydän sykkii ja jossa mieli lepää. 

Kesämökki on  myös tärkeä syy sille, miksi TakeT on perustettu ja miksi se on nimenomaan Jyväskylässä. Diego ehdotti, että pariskunta jättäisi taakseen Sveitsin ja muuttaisi Suomeen lähemmäksi rakasta mökkiään.

Ajatus omasta teekaupasta oli muhinut jo Sveitsin vuosien aikana ja Suomeen muuttaminen oli sysäys unelmien käymiseen toteen. TakeT:n yritysidea alkoi kypsyä. Parin Helsingissä vietetyn yrittäjävuoden aikana pariskunta kierteli Saksassa teemessuilla ja teetehtaissa. Lopulta myös sopiva liiketila löytyi Jyväskylästä Kauppakadulta.

– Minulle oli alusta alkaen selvää, että yritys tulee sijaitsemaan keskustassa. Muistan Kauppakadun lapsuudestani ja tämä on aina ollut se paikka, jossa kauppaa tehdään, Anu toteaa. 

Take-T Jyväskylän keskusta

Teekaupan ylläpitäminen vaatii jatkuvaa opiskelua teestä. Tee on maailman eniten juotu juoma veden jälkeen ja maailmassa on valtavasti erilaisia teekulttuureja. Anu kertoo opiskelevansa teetä jatkuvasti kirjoista, messuilta, mutta myös erilaisista bloggauksista ja Youtubesta. 

Intohimon syytä teehen Anun ei tarvitse kauan miettiä. 

– Teessä kiehtoo se, että sen maku on niin hyvä ja se myös tekee itselle hyvää, hän hymyilee.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Pian potkutellaan Jyväskylän keskustassa

Jyväskylän keskustan katukuvaan ilmestyy pian vuokrattavia sähköpotkulautoja. Sähköpotkulautojen vuokrausta harjoittava SUN Scooters Oy aloittaa toimintansa Jyväskylässä tuomalla vuokrattavaksi 100 kpl HOP-sähköpotkulautoja heinäkuun alkupuolella. Alustavan arvion

Lue lisää »