Nytkumuuri osallistaa kanssakulkijoita taiteen tekemiseen Jyväskylän Matkakeskuksessa

Jyväskylän Matkakeskukseen toteutetaan kesän ja syksyn aikana muuttuva seinämaalausteos, Nytkumuuri 2020. Teoksen toteuttavat kuvataiteilija Iikka Hackman ja valokuvataiteilija Niina Vehmaa yhteistyössä Jyväskylän kaupungin keskustan kehittämishankkeen ja kaupungin kulttuuri ja osallisuuspalvelujen sekä kiinteistön omistavan Trevian Rahastot AIFM Oy:n kanssa.

Maalauksen ensimmäinen vaihe toteutetaan Matkakeskuksen toisen ja kolmannen kerroksen välisten liukuportaiden kohdalle 24.–25.6.2020. Maalaustyön vuoksi liukuportaat ovat poissa käytöstä työskentelyajan. Myöhemmin teos laajenee myös keskuksen kolmanteen kerrokseen.

Teoksesta muodostuu eräänlainen päiväkirja Jyväskylästä kesä–marraskuulta 2020. Projektin uusi vaihe toteutetaan lähtökohtaisesti aina joka kuun 25. päivä 25. marraskuuta saakka.

– Teos muuttuu ajan myötä, ja toivomme kaupunkilaisilta ideoita ja osallistumista. Myöhemmissä vaiheissa ehdotuksia ja sisältöä kerätään erilaisilla osallistavilla keinoilla, esimerkiksi elokuussa pidettävän pop up -valokuvaamon kautta, Niina Vehmaa kertoo.

Maalarin ja valokuvataiteilijan yhteistyö toteutuu käytännössä niin, että teoksessa ovat isossa roolissa valokuvien pohjalta sapluunatekniikalla maalatut hahmot. Teos yhdistelee kuvia, tekstiä ja symboleja mosaiikkimaiseksi kokonaisuudeksi. Juhannuksen jälkeen toteuttavalle ensimmäiselle vaiheelle lyö leimansa koronakevät, mutta myöhemmin, elämän palatessa kaupunkiin, myös seinä saa lisää rönsyjä ja väriä.

– Seinille syntyy näyttävä ja hauska kokonaisuus, jossa riittää löydettävää ja ihmeteltävää useammallekin ohikulkumatkalle. Elävää ja kiinnostavaa pintaa on tarkoitus luoda tähän kaikille avoimeen tilaan, Iikka Hackman selittää.

– Tämä on tietysti poikkeuskesä, kun niin paljon suunniteltuja asioita on jouduttu peruuttamaan.

Keskustan elävyyden ja tapahtumien näkökulmasta on tosi hieno ja kiva asia, että saadaan tällainen osallistava ja muuttuva teos toteutumaan keskeiselle kulkureitille, keskustan kehittämishankkeen projektipäällikkö Pirkko Flinkman sanoo.

NYTKUMUURI2020 osallistuttaa, ilahduttaa, rönsyilee ja naurattaa. Tule seuraamaan Jyväskylä-keskeisen päiväkirjan toteutusta, joka sijoittuu ajalle kesä-marraskuu!


FB tapahtumana: facebook.com/events/631245727464036/

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Taco Bell avasi ovet Jyväskylän Sydämessä

Kävelykadulla on uudenlaista sutinaa, kun kauan odotettu amerikkalainen pikaruokaketju avasi ravintolan keskeiselle paikalle Jyväskylässä. Ketju otti marraskuussa tärkeän askeleen eteenpäin verkostonsa laajentamisessa, kun sekä Tampereen

Lue lisää »

Jyväskylän Joulunavaus 2021

Tervetuloa Jyväskylän perinteiseen Joulunavaukseen keskustaan lauantaina 20.11. Koko Jyväskylän keskusta juhlistaa joulukauden avausta yhdessä! Löydät paljon jouluista ohjelmaa, tarjouksia, tekemistä ja palveluita ympäri keskustaa. 17.15

Lue lisää »