Janita Mikkola_keskustan kirppis Jyväskylän sydämessä

Pieniä tekoja paremman pallon puolesta

Vajaa vuosi sitten avatun Keskustan Kirppiksen ovet käyvät tiuhaan Asema-aukion laidalla. Sisään ja ulos kannetaan pussukoita ja laatikoita. Kaikkialla käy iloinen hyörinä. 

Keskustan Kirppiksen myymäläpäällikkönä toimivan Janita Mikkolan mukaan hyväntuulisuus onkin yksi heidän toimintansa peruskulmakivistä. Janita nauttii asiakaspalvelutyöstä ja siitä, kun saa tavata paljon ihmisiä. Sama asenne näkyy koko 9-henkisen tiimin työskentelytavassa.

– Haluamme, että asiakkailla on parempi mieli täältä lähtiessä kuin tänne tullessa. Hyvä asiakaspalvelu on meille tärkeää ja teemme kaikkemme auttaaksemme asiakasta. 

Kirppiksen isoista ikkunoista tulvii valoa sisälle. Ikkunoiden edessä ovat viehättävät lavapöydät räsymattoineen. Pöydän ääressä voi hörpätä kupposen kahvia ja vaihtaa kuulumisia kavereiden kanssa. Kirppiksellä tuoksuu puhtaalta ja raikkaalta.

– Monelle asiakkaallemme kirppikset ovat aktiivinen harrastus ja elämäntapa. Kirppikset tuottavat hyvää mieltä, etenkin silloin, kun tekee hyviä löytöjä. Löytämisestä tulee ihana elämys, Janita hymyilee. 

Kirppistelyn suosioon vaikuttaa varmasti se, että monella on kodissaan liikaa turhaa tavaraa. Moni myös haluaa välttää tavaroiden ostamista uutena. Tietoisuus maailman tilasta ja yleinen keskustelu ilmastosta kannustavat kierrättämään. 

– Itseänikin vaivaa ilmastoahdistus, myöntää Janita. Tällä tavalla voin kuitenkin tehdä jotain merkityksellistä asian hyväksi. Voimme auttaa samalla sekä ihmisiä että luontoa. 

Hyvän tekeminen näkyy Keskustan Kirppiksen toiminnassa myös muilla tavoin. Kirppiksellä on mm. hyväntekeväisyyspöytä, jonka tuotot toimitetaan vaihtuvaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Viimeisimmän lahjoituksen sai Luonto-Liiton Keski-Suomen piiri. Lisäksi Keskustan Kirppis tekee yhteistyötä Kierrätä ja Auta ry:n kanssa, joka noutaa myymättömät tuotteet ja lajittelee ne edelleen myyntiin tai kierrätykseen. Kierrätä ja Auta ry mm. auttaa ja tukee pitkäaikaistyöttömiä sekä ehkäisee syrjäytymistä tarjoamalla työllistymismahdollisuuksia. 

Kirppiksen sesongit kiertävät vähän eri tahtiin kuin muun vähittäiskaupan. Janita kertoo, että joulun ja juhannuksen aikaan kirppiksellä on hieman hiljaisempaa, mutta muina aikoina kirppiksen 270 pöytää ovat enimmäkseen varattuina. Asiakkaat ovat myös oppineet hyvin tuomaan pöydille sesongin mukaista tavaraa. 

– Tosin kyllä toppatakkeja myydään myös kesällä, Janita kertoo. Kauppa käy, kun oikea asiakas sattuu paikalle. 

Kaikenlaiset tavarat tekevät kauppansa, mutta erityisen paljon Keskustan Kirppiksellä omistajaa vaihtavat naisten vaatteet. Myös sisustustuotteet ja urheiluvaatteet ovat suosittuja. 

– Muumimukit ovat edelleen kestosuosikkeja, täältä ne löytävät varmasti uuden onnellisen omistajan, Janita vinkkaa. 

Janitalle on kertynyt kirppisten järjestämisestä pitkä kokemus. Hän on ollut toteuttamassa mm. Kävelykatukirppista ja Valon kaupungin lamppukirppista. Mikä on hänen paras vinkkinsä kirppistelijöille? 

– Ei kannata ostaa mitään turhaa, ei uutena eikä edes kirppikseltä, hän sanoo painokkaasti. 

Janitan vinkit onnistuneeseen kirppismyyntiin:

  • Pöytää ei kannata tunkea liian täyteen. 
  • Myytävien tavaroiden tulee olla ehjiä ja hyvälaatuisia. 
  • Hintalaput kannattaa kiinnittää kunnolla. 
     

keskustan kirppis jyväskylän sydämessä jyväskylän keskustassa

Tutustu tarkemmin Keskustan Kirppikseen!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

ARTLO Taidetarvike on Ihana ikkuna 2021

Kokonaan taidetarvikkeista rakennettu valkoinen lumilinna ARTLO Taidetarvikkeen näyteikkunassa vakuutti yksimielisen tuomariston.  ”Selkeä ja näyttävä toteutus on upea katseenvangitsija! Ikkunasta välittyy tarinallisuus, ja sen sanoma on

Lue lisää »