Kollektoriaprtiolaiset Jyväskylän keskustassa

Ulkoilua ja lukemattomia askelia – rennossa kesätyössä pidetään keskusta siistinä

Pinkkiin huomioliiviin pukeutunut Hanna kertoo tarponeensa koko kesän Jyväskylän kävelykadulla. 

– Kesään on kuulunut ulkoilua, kävelyä, roskien nappaamista kadulta ja silloin tällöin polkupyörien siirtelyä omille paikoilleen. Onneksi on ollut kuiva kesä eikä ole satanut paljon.

Hanna on kollektoripartiolainen, eli 4H:n palkkaama kesätyöntekijä, jonka tehtäviin kuuluu Jyväskylän kävelykeskustan siisteydestä huolehtiminen. Irtoroskat napataan jätesäkkiin ja vääriin paikkoihin eksyneet polkupyörät palautetaan niille kuuluville paikoille pyöräparkkiin. 

Kollektoripartio on Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry:n, keskustan kiinteistön omistajien ja Jyväskylän kaupungin järjestämää toimintaa, jonka tarkoituksen on keskustan viihtyisyyden ylläpitäminen. 

Hanna on haastattelupäivänä viimeistä päivää kollektoripartiolaisena. Paljasjalkaisen jyväskyläläisen suunnitelmissa on muuttaa pian pois kaupungista, sillä hänellä alkavat sairaanhoitajaopinnot Lahdessa. Hän on viihtynyt hyvin kesätöissä Jyväskylän keskustassa, mutta vapaa-ajalla hän ei enää paljon kävelykadulla liiku. Eikä päivän askeltamisen jälkeen kaipaa enää kävelylenkeillekään. 

– Harrastan teatteria ja tänäkin kesänä olen ollut kesäteatterissa Naissaaren näyttämöllä esiintymässä. 

Johanna on puolestaan ensimmäistä työpäivää kollektoripartiolaisena. Hän kertoo saaneensa työpaikan vähän vahingossa. Hän on aktiivinen 4H:lainen ja ollut mukana mm. kerhotoiminnassa, leireillä ja kotipalvelutyössä.

– Menin palauttamaan avaimia 4H:n toimistolle ja minulle tarjottiin tätä työtä. 

Tietotekniikkaa opiskelevalle Johannalle liikkuva ulkotyö on mieluista hommaa. 

– Tässä tulee vähän pakkoliikuntaa, muuten olen niin paljon sisällä ja tietokoneen ääressä. 

Isosta-Kyröstä kotoisin oleva Johanna on viihtynyt hyvin Jyväskylässä. Hän asuu Laajavuoressa ja  liikkuu kaikki matkat polkupyörällä. 

– Keskustaan on helppo tulla pyörällä ja pyöräparkkeja on riittävästi. Kävelykadulla on tosin toisinaan hankala liikkua, jos on paljon väkeä kadulla. 

Tytöt kertovat saaneensa kiitosta työstään. Ihmiset näkevät kollektoripartiolaisten toiminnan tärkeäksi ja antavat mielellään hyvää palautetta. 

– Tämä on myös hyvä tapa työllistää nuoria, sillä tämä rento kesätyö, joka on helppo oppia, tytöt kehuvat. 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Pian potkutellaan Jyväskylän keskustassa

Jyväskylän keskustan katukuvaan ilmestyy pian vuokrattavia sähköpotkulautoja. Sähköpotkulautojen vuokrausta harjoittava SUN Scooters Oy aloittaa toimintansa Jyväskylässä tuomalla vuokrattavaksi 100 kpl HOP-sähköpotkulautoja heinäkuun alkupuolella. Alustavan arvion

Lue lisää »